googlef861baca2096afea.html UA-79846156-1

Reactie op reactie - Blog - Leukermet2.com

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Reactie op reactie

Gepubliceerd door in dagboek ·
We hebben gemerkt dat we een vroegere reactie van een lezer over het hoofd hebben gezien. We wensen hierop nog te antwoorden, omdat wij menen dat het voor vele lezers een verrijking kan betekenen. Er zijn vele reacties die we niet op de blog plaatsen, maar deze vinden we te waardevol om ze niet te plaatsen. We vinden het een waardevolle kans om de mensen te laten nadenken over de evolutie die we in deze wereld ervaren.
De reactie is er een op hieronder staande zinnen welke eerder in deze blog werden geschreven:
"Het vraagt moed om je eigen zielenpad te bewandelen en er voor uit te komen. Het is gemakkelijker en lakser als je rustig de ‘kudde’ volgt en niet nadenkt, de ogen sluit en lekker doorslaapt. Helaas … wie zijn ziel niet volgt, loopt het gevaar voor kanker, burn-out, depressie … (een nadenker).
Als, beste lezer, je wordt geconfronteerd met mensen die zich ergeren aan je omdat je hun verlangens niet beantwoord, denk dan aan deze zin: ware vrienden herkent men aan hun oprechte vreugde om je geluk. Verder, blijf rustig en reageer niet te snel en laat de Tijd zijn werk doen. Emoties roepen emoties op. Jij kunt, als je wil, daar rustig naar kijken en wees fier op de weg die je bewandelt. Niemand kent de absolute waarheid. En als je die kent, dan weet je meteen dat ze niet in woorden kan worden vertaald."

De reactie van de lezer schrijf ik verkort hieronder:
Weet niet of mijn mama dit al gelezen heeft, hoop van niet, want ze zou zich hierdoor aangesproken voelen. Logisch ook, zo grof, zo hard dat dit overkomt. Vind het jammer. Ik voel me ook hierdoor aangesproken.

Ons antwoord
Dag lezer,

Dank voor je schrijven.

Soms kunnen inderdaad bepaalde visies confronterend overkomen. Ieder mens bouwt tijdens zijn leven visies op, die steeds - naarmate de evolutie verder gaat - aan veranderingen onderhevig zijn. Zo kan een mens van oudere leeftijd in de loop der jaren en als gevolg van ervaringen, een totaal andere visie ontwikkeld hebben, die heel verschillend kan zijn dan de visie die hij had toen hij jong was. Dit is nu eenmaal evolutie. Daarom de zin: niemand kent de absolutie waarheid.

Het idee, die in de blog wordt geschreven, is gebaseerd op de visie dat alle wereldse verschijnselen, reflecties zijn vanuit een Hoger Denkvermogen - door Plato verwoord als de 'ideeënwereld'. Elk concreet feit die zich in deze concrete werkelijkheid voortdoet is een projectie of weerspiegeling van een idee. Een kunstenaar projeceert zijn visie via zijn kunstwerk. Een gewone stoel of tafel is een weerspiegeling van een idee (van de ontwerper). Zo ook zijn ziekte en gezondheid, beide concrete verschijnselen, weerspiegelingen van de ideeënwereld, zich vaak onbewust verbergend in het menselijk brein.

Evolutie kan confronterend zijn, maar tegelijk heel boeiend, tenminste als men evolutie kan accepteren en er niet bang voor is. Evolutie maakt de mensheid bewust. Denk maar aan de evolutie van de mensheid in de geschiedenis van holbewoner tot heden. Veel confrontaties en conflicten zijn hierbij gepaard gegaan. Dat is, zoals men het noemt, de wet van harmonie via conflict.

De vraag kan hier gesteld worden: mag men zijn visie niet uiten, uit angst dat anderen erdoor geraakt worden? We denken van niet.
Denk maar aan bepaalde relieuze strekkingen die gechoqueerd zijn als ze in het zwembad een vrouw zien in badpak!  De vraag die hier gesteld kan worden: moeten wij, westerlingen, een stap terug zetten? We denken van niet.

Wij delen de visie dat een mens een kunstenaar dient te zijn. Een kunstenaar is geen ware kunstenaar, indien hij met zijn kunstwerk er in niet slaagt een nieuwe, ja soms confronterende visie, aan te bieden. We denken hier aan Jan Hoet, die met zijn kunst vaak mensen heeft gechoqueerd. Maar juist omdat mensen zich graag houden aan hun eigen visie, uit angst om een nieuwe visie op te nemen, maakt dat ze worden gechoqueerd. Zoals prof. Vermeersch het ooit heel duidelijk heeft verwoord: mensen houden zich vast aan hun eigen visie en schrikken voor verandering, want dit kan leiden tot cognitieve dissonantie, wat pijnlijk kan zijn. We zijn het niet totaal eens met de visies van prof. Vermeersch, maar dat hoeft niet. We gaan ze ook niet veroordelen, noch verwerpen, maar staan open voor experimenteel onderzoek.

Het is echter nooit de bedoeling van een ware kunstenaar, die elk mens innerlijk in feite is, om iemand te choqueren, wel om zijn visie te veruiterlijken. Als er dan mensen hierdoor worden gechoqueerd, moet de kunstenaar dan zijn visie voor zich houden? We denken van niet, want zou een belemmering in de evolutie van het menselijke denken betekenen.

Wat hier nu wordt geschreven is een visie, welke niet de bedoeling heeft om als absolute waarheid te laten verschijnen. Het is een visie, en wie weet ... binnen enkele jaren delen wij een andere visie. Dit is nu eenmaal evolutie.

Denk je niet dat mensen uit vorige generaties (neem er vb 2 generaties) gechoqueerd zouden zijn indien zij geconfronteerd zouden worden met de momentele mentaliteit die nu heerst in deze tijd?

We herinneren ons de tijd dat in de jaren '60 de minirok in de mode werd gelanceerd. Wat was dit een schande!
Serge Gainsbourg heeft in deze tijd vele mensen gechoqueerd, maar tegelijk heeft hij een heel belangrijke en positieve evolutie gebracht in het menselijk denken.
Pasteur (nu gaan we heel ver in de tijd terug, en dan op wetenschappelijke basis) heeft de katholieke kerk een enorm schok bezorgd toen hij beweerde dat ziekte niet een straf van God was, maar een gevolg van virussen en microben!

De katholieke kerk heeft in de loop van de geschiedenis heel veel inspanning gedaan om de wetenschappelijke evolutie te belemmeren. Maar het is nu eenmaal zo: evolutie kan niet worden belemmerd (wij vermoeden dat dit wel eens een absolute waarheid zou kunnen zijn). Denk aan Copernicus, Galilei ... de aarde staat niet centraal, maar wel de zon! Dat was een verschrikkelijke confrontatie in die tijd. Hoeveel wetenschappers werden er niet als ketters beschouwd? Hoeveel werden er niet op de brandstapel gelegd?
Vele mensen die zich vast hechten aan verouderde visies, willen deze evolutie niet zien, laat staan ervaren.

Welgemeende dank voor je reactie

Bookmark and Share

Geen commentaren


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu