googlef861baca2096afea.html UA-79846156-1

Een verkeersboete - Blog - Leukermet2.com

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een verkeersboete

Gepubliceerd door in dagboek ·
Corneel L., professor in de astronomie, kwam een bezoek brengen naar Nieuwpoort-Bad. Zo’n 67 jaar geleden werd hij als pasgeborene met de tang op de wereld gebracht en daarom hebben ze hem Corneel genoemd. Wat het verband hiervan is, is alsnog niemand duidelijk. Maar dat zou, alzo wordt gezegd, de reden zijn van zijn naam. Hoe dan ook, Corneel kwam met zijn gewassen nieuwe Lexus RX 450h naar Nieuwpoort. Zoals je allicht wel weet, was het prachtig weer met de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Corneel droeg een gele T-shirt en een zwarte bermuda. Zijn vrouw Clothilde had iets gelijkaardigs aan. Alleen dit verschil: haar T-shirt was zwart en haar bermuda knalgeel. Uit de mode zijnde slabberende driekwartbroeken zijn echt nog in bij vele zee-toeristen, vooral in de maand juli.
 
De Franslaan in Nieuwpoort is nu totaal vernieuwd, maar nog niet volledig afgewerkt. De parkeerplaatsen zijn er nog niet. Daarom wordt er zo veel geparkeerd op het voetpad, tegen de zin in van de zwaantjes. Nu en dan zie je in de Franslaan een zwaantje op zijn moto voorbij flaneren om toe te zien hoe het met de orde in het Bad is gesteld. Vroeger reed de toenmalige rijkswachters op Harley’s en droegen ze een witte helm en bij slecht weer hadden ze lange mantels aan. Bij het optrekken van hun Harley's wapperden die mantels sierlijk, zoals we kunnen zien bij een zwaan die zijn vleugels uitslaat.
Vandaar hun naam ‘zwaantje’. Een heel bedrijvig zwaantje in NP-Bad is Medhar. Medhar heeft een lange baard die regelmatig netjes in puntvorm wordt bijgeknipt door zijn vrouw Clothilde. Clothilde is kapster hier om de hoek. Haar verslaving aan de picons heeft haar al menig keer een oorlel doen bijknippen. Echter, nog nooit heeft iemand hiervoor bezwaar ingediend. Toch heeft ze veel werk. Je raakt er niet binnen zonder tijdige afspraak.
 
Corneel parkeerde, omwille het parkeergebrek, zijn auto op het voetpad. Dat was tegen de zin van zwaantje Medhar, die per toeval op zijn moto de orde in de Franslaan kwam inspecteren. Hij plaatse zijn moto voor de sierlijke Lexus van de professor, en in een langzame, maar zelfzekere beweging, stapte hij naar de RX 450h toe. Corneel vond het knopje en de ruit gleed langzaam geruisloos naar beneden.
 
“Dag meneer!” (zelfzeker)
 
“Dag meneer?” (vragende blik)
 
“U staat op het voetpad!” (goed gearticuleerd)
 
“Ik zie geen andere parkeergelegenheid!” (schouder ophalen en beweeg de ogen van links naar rechts).
 
“Dat kan u geld kosten, meneer” zei Medhar (de mondhoeken even strak naar de zijkanten spannen en breng ze onmiddelijk terug). Zelfzeker duwde hij zijn hielen even van de grond om dan bevestigend terug neerwaarts te zakken. Zo combineert hij vaak deze beweging om zijn kennis over het verkeersreglement te etaleren.
 
“Je gaat toch geen miserie maken omdat ik even 5 minuutjes hier stationeer?”
 
“Nee, meneer, miserie ga ik niet maken, maar ik moet je een proces-verbaal geven.”
 
Clothilde, die naast Corneel in de Lexus zat, met haar handtas op haar driekwart-broek, hield die heel gespannen dicht.  “Dat gaat geld kosten”, dacht ze. (nota: het was de handtas die ze gespannen dicht hield).
 
Corneel kwam uit zijn auto en begon zijn verhaal. “Meneer”, zo begon hij, “ik sta hier net als jij op deze planeet. Weet je dat onze planeet op haar eigen as draait? Weet u ook dat onze planeet tegelijk een beweging maakt rondom de zon, die op zich ook al rond haar as draait? Weet u dat, terwijl de zon, die zich bevindt aan de rand van ons melkwegstelsel, én om haar as én rond het middelpunt van ons melkwegstelsel draait? Weet je dat, terwijl de aarde rond zijn as draait en rond de zon en ik spreek hier nog niet van de maan die ook zo’n dubbele bewegingen maakt, dat dit melkwegstelsel ook deze tweevoudige bewegingen maakt, samen met andere melkwegstelsels, die samen de Lokale Groep wordt genoemd? Weet u dat deze Lokale Groep ook diezelfde bewegingen maakt en deel uitmaakt van de Lokale Supercluster die ongeveer 100 clusters van sterrenstelsels telt, waarvan sommige groter zijn dan ons melkwegstelsel? Besef je al die ingewikkelde bewegingen? En besef je dat al die zwaartekrachtbewegingen gevolg zijn van die Ene Grote Oerknal? Begrijp je nu hoe kleinzielig het is om een bekeuring te geven, terwijl hier alles in de kosmos aan het draaien en keren is? Je denkt dat je stil staat, meneer de agent, maar dat is niet zo. (Medhar ging nog eens met zijn hielen op en neer, maar minder geaccentueerd). Je bent in een continue draaibeweging. ’t Is om er gek van te worden, meneer de agent. En jij gaat me op de bon schrijven! Kun je nu echt niet begrijpen dat mijn auto hier nu op het voetpad staat als gevolg van die Ene Oerknal, waarvoor ik niet verantwoordelijk ben? Het is mijn schuld niet. Ik heb niet die Oerknal veroorzaakt.”
 
Medhar keek bedenkelijk. Corneel leek fier te zijn op zijn betoog.
 
Eventjes stilte…

Zwaantje Medhar hield zijn hoofd even schuin en met zijn linkerhand (naar het schijnt ook een gevolg van zijn geboortetrauma met de tang) begon hij te schrijven.


"Parkeren op het voetpad veroorzaakt chaos, meneer... Hier, beschouw dit proces verbaal als een gevolg van die Ene Oerknal waar helaas ook ik niet verantwoordelijk voor ben.”
 

Moraal van het verhaal: in elke chaos zit een orde.

Bookmark and Share

Geen commentaren


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu