googlef861baca2096afea.html UA-79846156-1

Een droom - Blog - Leukermet2.com

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een droom

Gepubliceerd door in dagboek ·
 
De waarheid was een spiegel in Gods hand. Deze viel uiteen en brak in stukken uiteen. Iedereen nam er een stuk van. Ze keken erin en dachten dat ze de waarheid hadden.

Dit zijn woorden van Mohamed Jala ad-Din Balkhi Rumi. Hij was een soefi-mysticus uit Perzië (Afghanistan) en gekend om zijn religieuze gedichten (1207-1273).

Onlangs kreeg ik een droom. Ik zag zo’n 4.200 stukken spiegel. In elke spiegel zag ik een oog. Ik zag het caodaïsme, in een ander stuk spiegel zag ik het oog van het Koreaans sjaminisme, verder het jodendom, het sikhisme, het taoïsme, het shintoïsme, het boedhisme, het hindoeïsme, de islam, het christendom en tal van andere religiën  … zo’n 4.200 ogen[1] . Ik nam een stuk spiegel in mijn hand en keek erin. Midden op mijn voorhoofd, tussen de twee wenkbrauwen, zag ik een oog. Deze sprak: “Ik ben de Waarheid. De mensheid heeft mij laten vallen en ben verbrokkeld in meer dan 4.200 stukken. Raap deze stukken bijeen en herstel. Breng alle afgescheiden stukken bijeen.”

 
“Hoe moet ik dat doen?”

“Besef dat afgescheidenheid geen eenheid kan doen ontstaan en dat zij de bron is van alle kwaad. Vervang het ‘ik’ door een ‘wij’. Zo niet, dan zal ontgoocheling, tegenslagen, ziekte, ontmoediging, smart en pijn, jouw deel zijn. Je zal belachelijk gemaakt en vernederd worden … een kruisiging. De scherven van de gebroken spiegel zullen jou meerdere malen kwetsen. Daarom, raap de stukken bijeen en herstel.”

Ik werd wakker. Keek even naar links en knuffelde mijn geliefde, zette de radio aan en hoorde hoe een mens zichzelf beklaagde over zijn eenzaamheid, een andere over zijn relatie-ervaring. Zouden zij zich gekwetst hebben aan een stuk gebroken spiegel?
 

 
   
 
[1] Er zijn zo’n 4200 religies over de gehele wereld
 
 

Bookmark and Share

Geen commentaren


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu